Skimonitor worden

Skimonitor worden

Een skivakantie met JOSK is steeds met eigen monitoren. De taken van een skileraar van JOSK zijn ski- en snowboardlessen geven en de avondanimatie verzorgen samen met andere monitoren.

Ben je vlot en sociaal, en voel je je geroepen om jouw favoriete sport aan te leren aan anderen? Dan kan je deelnemen aan onze opleiding of technische stage. Voor een officiële erkenning kan je ski- en snowboardopleidingen volgen via Sneeuwsport Vlaanderen of Snow College.

Opleiding tot ski- of snowboardleraar

Hintertux gletsjer (herfstvakantie)

Onze monitorencursus vindt plaats tijdens de herfstvakantie op de Hintertux-gletsjer.

Wat houdt deze opleiding in?

 • De docenten zijn trainers van BLOSO.
 • Dagelijks krijg je 5 uur praktijk op de piste.
 • ’s Avonds volgt er een theoriegedeelte van 2 uur in het hotel.
 • Het praktijkexamen (eigen techniek + lesgeven) wordt afgenomen op een zaterdag in november op een indoorpiste (datum en piste nog niet bepaald), zodat we de cursus over de volle 4 dagen kunnen afwerken.
 • Slaag je, dan word je deze winter nog opgenomen in ons monitorenteam.

Voorwaarden om deel te nemen:

 • De minimumleeftijd is 17 jaar.
 • Vereist niveau voor skiërs: gesneden parallelbochten kort & lang.
 • Vereist niveau snowboarders: gesneden basisbochten.

Indien het eigen niveau onvoldoende is om de cursus voor skileraar aan te vatten, word je doorverwezen naar de technische stage.

Uiteraard staat deze reis ook open voor skiërs die niet wensen deel te nemen aan de monitorenopleiding of de technische stage. Zij kunnen inschrijven als toerist. Een ideaal weekendje om het skiseizoen te starten! MIS DE START VAN HET SEIZOEN NIET!

Technische stage ski – snowboard

Ben je een redelijk goed skiër of boarder en wil je jouw eigen techniek op een hoger niveau brengen, dan moet je beslist aan één van onze technische stages deelnemen.

Je blijft op de hoogte van de nieuwe stromingen in de wintersport. ’s Avonds wordt er op een gemoedelijke manier nog nagekaart over de ervaringen van de afgelopen dag. Ook buckels en carving staan op het programma.

Een technische stage houdt in:

 • 5 uur per dag praktijkles op de piste.
 • Maximum 12 deelnemers per groep.
 • De lesgevers zijn trainers van BLOSO.

Voorwaarden om deel te nemen:

 • Vereist niveau voor ski: parallelbochten
 • Vereist niveau voor snowboard: basisbochten
 • Alle leeftijden mogen deelnemen

Opleiding sneeuwsport vlaanderen

Een officieel erkend diploma ‘initiator ski of snowboard’ kan je halen bij de Vlaamse Trainersschool. Hiervoor moet je een initiatorcursus volgen bij Sneeuwsport Vlaanderen (vroeger VSSF). JOSK reizen organiseert dit jaar geen reis met opleiding van Sneeuwsport Vlaanderen.

Om deel te nemen aan deze skimonitorencursus moet je slagen in een toelatingsproef op een indoorpiste. De kalender hiervoor vind je op www.sneeuwsportvlaanderen.be. De theoretische cursus moet je in België volgen (alle info op www.sneeuwsportvlaanderen.be)

Voorwaarden om deel te nemen aan een cursus initiator:

 • Geslaagd zijn in de VTS toelatingsproef.
 • Volledig verzekerd zijn voor sneeuwsport activiteiten (indien je lid bent van Sneeuwsport Vlaanderen, is dit sowieso het geval).
 • 16 jaar zijn vooraleer de cursus aan te vangen.

Snow college

Snow College biedt in samenwerking met het ‘Niederösterreichischer Landesskilehrerverband’ (NOESLV) ski- en snowboardopleidingen aan met de officiële Oostenrijkse erkenning.

Vanaf het jaar dat je 15 wordt, kan je al je eerste diploma voor skileraar (Anwärter I) halen. Dit kan op de indoorbaan of in Oostenrijk bij Snow College tijdens de verschillende schoolvakanties. Met dit diploma heb je al werkgarantie in België & Nederland. Daarna kan je verder opleidingen volgen voor Anwärter II, Landes & Alpine…

De lesgevers zijn allemaal in het bezit van het hoogste Oostenrijkse staatsdiploma.

De opleidingsafdeling van Snow College staat onder leiding van voormalig Belgisch kampioen Ronny Geerinck (België) en voormalig lid van het Nationaal Skileraren team Nicky Broos (Nederland). Johannes Putz (N.O.E.S.L.V) is het hoofd van de opleidingen.

De combinatie van kennis van de sneeuwsport, motivatie en sociale vaardigheden stelt de skileraar in staat om zijn cursisten helemaal in de ban te brengen van de skisport.