Blog

Oostenrijk, Italië of Frankrijk: wat is het beste skiland?

Sommige mensen zijn al jaren verknocht aan één bepaald skigebied, of gaan steevast in hetzelfde land skiën. Voor anderen is het elk jaar weer bestemmingen tegen elkaar afwegen. Maar wat is nu het beste skiland? Dat hangt ervan af wat jij het belangrijkste vindt tijdens je skivakantie: après-ski, zon, lange tochten, lekker eten,…? Wij zetten de troeven van de skilanden Oostenrijk, Italië en Frankrijk op een rijtje

Oostenrijk: legendarische après-ski

Oostenrijk is voor Belgische skiërs een van de favoriete skibestemmingen. Het is relatief dichtbij en de après-ski is hier ongeëvenaard. In de vele chalets langs de piste wordt de sfeer gemaakt door sfeervolle après-skimuziek en zowel bier als typische après-skidrankjes.

Het beste en bekendste voorbeeld van de uitstekende après-ski zijn de Top of the Mountain-concerten in Ischgl, die drie keer per seizoen plaatsvinden: bij de opening, met Pasen en bij het afsluiten van het seizoen. Grote artiesten als Beyoncé, Rihanna en Elton John maakten er al hun opwachting.

Op sportief vlak zijn de Oostenrijkse skigebieden heel veelzijdig: zowel voor beginners, gevorderden als liefhebbers zijn de meeste skigebieden goed uitgerust. Er zijn voldoende oefenpistes, maar ook meer uitdagende en sportieve afdalingen. De Oostenrijkse skischolen staan bovendien bekend om hun uitstekende kwaliteit.

Italië: veel zon en lekker eten

Ook in de bergen is lekker eten de grote trots van de Italianen. Ben je iemand die naast skiën belang hecht aan lekker en gezellig tafelen op reis? Dan is er geen betere plaats dan Italië om te gaan skiën. Zowel in de dorpen als langs de skipistes vind je er tal van restaurants. Van eenvoudige eetgelegenheden tot toprestaurants: voor ieder wat wils.

Ook Italië is heel sterk op het vlak van après-ski. Zowel in sfeervolle hutten als in grote openluchtbars langs de piste kan je er genieten van sfeervolle muziek, drank en goed gezelschap.

En nog een kwaliteit van de Italiaanse skigebieden: ze hebben de beste faciliteiten op het vlak van kunstsneeuw. Ook in periodes waarin er bijna geen sneeuw valt, kan je er de pistes afdalen, zelfs terwijl de dalen rond de pistes nog groen en onbesneeuwd zijn. In Kronplatz bijvoorbeeld, de topbestemming  van JOSK, is 100% van de pistes uitgerust met sneeuwkanonnen. In totaal staan er 350.

Doordat de Italiaanse skigebieden gelegen zijn aan de zuidkant van de alpenhoofdkam, zijn de weersomstandigheden er heel aangenaam. Zelfs in de winter zijn dagen met 7 zonuren niet uitzonderlijk.

Frankrijk: grote skigebieden voor sportievelingen

De meeste skigebieden in Frankrijk hebben alles wat de echte skiër verlangt: ze zijn groot en zijn vaak verbonden met andere skigebieden. Doe je graag lange skitochten waarbij je telkens nieuwe pistes afdaalt? De grote Franse skigebieden hebben op dat vlak veel te bieden. Zo is Les Portes du Soleil, waarnaar JOSK in het tussenseizoen en tijdens de krokus- en paasvakantie reizen organiseert, een van de grootste skigebieden ter wereld. Dit met maar liefst 650 km aan pistes en 201 skiliften.

Een extra voordeel is dat de meeste skigebieden in Frankrijk hoog gelegen zijn of in verbinding staan met hogere gebieden. Daardoor heb je veel zekerheid op sneeuw.

Frankrijk staat erom bekend op het vlak van après-ski minder sfeervol te zijn dan Oostenrijk en Italië. De meeste gebieden bestaan uit grote appartementsblokken die langs de piste liggen, en er zijn minder chalets langs de piste dan in de andere skilanden. Toch zijn de grote skigebieden in Frankrijk de laatste jaren bezig met een inhaalbeweging. Zeker in het hoogseizoen zijn de après-ski-mogelijkheden in de grote gebieden sterk aan het groeien.

Besluit

Er is geen eenduidig antwoord op de vraag wat nu het beste skiland is. Elke skiër heeft immers zijn eigen voorkeuren en prioriteiten. Wel zijn er duidelijke verschillen tussen de landen, die je best kan overwegen wanneer je een beslissing neemt.

Family

Gezinnen

Focus op kids, skilessen en kinderanimatie.
Icon 4 stars hotel

Kwalitatieve hotels

Jarenlange samenwerking met zorgvuldig geselecteerde hotels.
Cabin

Themaweken

Georganiseerde reizen voor verschillende doelgroepen.
Icon Kids

Kidsacties

Kinderen reizen aan actieprijs in verschillende hotels.