Blog

Wat is de beste periode om te gaan skiën?

Skiën kan je in principe vanaf eind november tot en met april. In sommige gebieden loopt het seizoen zelfs tot mei. Elke periode heeft zijn eigen charmes en voordelen. Ieder kan voor zichzelf bepalen welke de beste periode is om op skivakantie te vertrekken, naargelang persoonlijke voorkeuren, gezinssamenstelling en andere. In dit artikel vertellen we welke periode de beste is voor de sneeuwkwaliteit, sfeer, prijs en drukte

Staat van de skipistes

Voor echte skifanaten is november een fijne maand om te gaan skiën: je hebt een hele zomer moeten wachten om er terug in te vliegen, en nu er al pistes open zijn is het hoog tijd om de latten aan te binden. Het is wel aan te raden om in november hogere skigebieden op te zoeken, bij voorkeur zelfs gletsjergebieden. JOSK biedt bijvoorbeeld vanaf de herfstvakantie (eind oktober – begin november) skivakanties aan naar het Zillertal, waar je op de Hintertux-gletsjer sneeuwzekerheid hebt.
Vanaf december geldt in principe: hoe vroeger in het skiseizoen, hoe beter de sneeuw. Er zijn natuurlijk jaren waarin de sneeuw later begint te vallen, maar meestal helpt de koude in december en ook nog januari om de sneeuw in goede staat te houden.
Vanaf eind maart kunnen de condities in lager gelegen gebieden weer wat minder zijn. Maar als je voor sneeuwzekere gebieden kiest, kan je tot april of zelfs mei perfect skiën.

Sfeer

Ga je met je gezin op skivakantie? Dan is skiën tijdens de feestdagen een echte aanrader. Rond de kerstdagen zijn de skigebieden erg sfeervol, en ligt er de meeste jaren al veel sneeuw. Als dat niet het geval is, zorgt de koude ervoor dat de sneeuwkanonnen goed kunnen draaien. Een tip als je voor deze periode gaat, is om een zonnig skigebied uit te kiezen, zodat het niet te koud wordt.
Is het meer voor de après-skisfeer dat je wil gaan skiën? Dan zit je in februari en maart in het algemeen goed. Voor de après-ski geldt immers: hoe meer zielen, hoe meer vreugd. De drukste maanden zijn op dat gebied de meest sfeervolle. Tegelijk is de sneeuwkwaliteit in die maanden nog erg goed. Geniet je graag van de zon op een terras? Dan is april natuurlijk ook een uitgelezen maand.

Jonge kinderen?

Zolang je kinderen niet schoolplichtig zijn, ga je best buiten de schoolvakanties skiën. Het is dan rustiger en goedkoper om op skivakantie te gaan. JOSK organiseert speciale Kidsweken tijdens het laagseizoen, telkens in mooie familiehotels waar alles in het teken van de kinderen staat.

Prijs

Er zitten behoorlijk wat prijsverschillen op verschillende skiperiodes. Als je schoolgaande kinderen hebt, moet je natuurlijk rekening houden met schoolvakanties. Maar als je flexibel kan zijn, loont het vaak de moeite om in het laagseizoen te gaan. Januari is een goedkope skimaand. Je bent dan ook nog vrij zeker van goede sneeuw én het is lekker rustig op de skipistes.
Later in het seizoen is het vaak ook wat goedkoper om te gaan skiën, maar dan is goede sneeuw niet meer gegarandeerd. Als je bijvoorbeeld in april wil skiën, trek je best naar een hooggelegen skigebied, zoals Ischgl.

Drukte

Kan je niet goed tegen drukte? Of wil je niet te veel tijd verspillen aan de lift? Vermijd dan zeker periodes waarin Europese schoolvakanties vallen. In het algemeen is februari de drukste maand. Afhankelijk van schoolvakanties kan maart ook nog vrij druk zijn.
De beste maanden om de drukte te vermijden, zijn dus van november tot januari. Of in mei, maar dan smelt de sneeuw vaak al sneller.

Family

Gezinnen

Focus op kids, skilessen en kinderanimatie.
Icon 4 stars hotel

Kwalitatieve hotels

Jarenlange samenwerking met zorgvuldig geselecteerde hotels.
Cabin

Themaweken

Georganiseerde reizen voor verschillende doelgroepen.
Icon Kids

Kidsacties

Kinderen reizen aan actieprijs in verschillende hotels.