Blog

Waar en voor wie is een skihelm verplicht?

Een skihelm kan je leven redden. Nochtans is een helm in de meeste alpenlanden (nog) niet verplicht voor volwassenen. Voor kinderen ligt het gelukkig anders. In dit artikel bekijken we de regels voor Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en Italië.

De discussie over skihelmen laait elk jaar weer op in de grote skioorden. Voor- en tegenstanders bestoken elkaar met argumenten, terwijl het eigenlijk kristalhelder is: wie een skihelm draagt, loopt minder risico op een hoofdletsel.

Einde discussie, zou je dan denken. Jammer genoeg zijn we nog een heel eind verwijderd van een Europese verplichting. Elk land houdt er zo zijn eigen regels op na. Een overzicht:

Oostenrijk: verplicht voor kinderen tot en met 15 jaar

In Oostenrijk zijn kinderen tot en met 15 jaar verplicht om een skihelm te dragen in de deelstaten Karinthië, Niederösterreich, Oberösterreich, Salzburg, Steiermark, Wenen en Burgerland. Draagt je zoon of dochter er geen? Dan riskeer je een boete. In Tirol en Vorarlberg is deze regel echter niet van kracht. De meeste skischolen in deze gebieden verplichten kinderen gelukkig wel tot het dragen van een helm. Voor volwassenen zijn er geen regels.

Duitsland: skihelm niet verplicht

In Duitsland zijn volwassenen én kinderen niet verplicht om een helm te dragen. De Duitse vereniging voor skileraren en de Duitse skivereniging adviseren wél om er een te dragen.

Frankrijk en Zwitserland: kinderen en volwassenen niet verplicht

Ook in Frankrijk en Zwitserland zijn kinderen en volwassenen volledig vrij in hun keuze. In de praktijk dragen de meeste Zwitsers wél een helm op de piste.

Italië: verplicht voor kinderen tot 14 jaar

In Italië is een skihelm verplicht voor kinderen tot en met 14 jaar. Draagt je zoon of dochter er geen, dan is de kans groot dat hij of zij de skilift niet mag gebruiken. De ouders riskeren een boete van 200 euro. Voor volwassenen geldt er geen verplichting.

Neem geen risico en klik ‘m vast

Voor de goede orde: wat de regels ook zijn op jouw skibestemming, wij adviseren jong en oud om altijd een helm te dragen tijdens het skiën of snowboarden. Veiligheid boven alles!

Family

Gezinnen

Focus op kids, skilessen en kinderanimatie.
Icon 4 stars hotel

Kwalitatieve hotels

Jarenlange samenwerking met zorgvuldig geselecteerde hotels.
Cabin

Themaweken

Georganiseerde reizen voor verschillende doelgroepen.
Icon Kids

Kidsacties

Kinderen reizen aan actieprijs in verschillende hotels.