Blog

Hoe bereid ik me voor op een skivakantie?

Voor heel wat gelukkigen is de volgende vakantie een skivakantie. Maar na die luilekkervakantie is het belangrijk dat je je lichaam fysiek begint voor te bereiden op die skireis. Of je nu een beginnende skiër bent of al jaren gezwind van de bergen afkomt: bij het skiën gebruik je spieren die je de rest van het jaar niet of helemaal anders gebruikt. Wil je stramme spieren en blessures op skivakantie vermijden, dan begin je best nu al te oefenen

Skiën vergt immers een bijzondere houding: om het evenwicht optimaal te behouden, moet je door de knieën buigen. Daardoor is er een grote belasting op de spieren van je bovenbenen, maar ook op de voorste spieren van je onderbenen.

Trainen op uithouding

De meeste skiërs zijn het in hun dagelijks leven niet gewoon om zich de ganse dag fysiek in te spannen, en al zeker geen week aan een stuk. Een skivakantie van een volledige week vergt daarom best wat uithoudingsvermogen.

Voor je eigen veiligheid train je daarom ook best op uithouding. De meeste ongevallen op de skipiste gebeuren immers in de namiddag, wanneer skiërs al wat vermoeid zijn en daardoor minder alert.

Oefeningen die ideaal zijn om je uithoudingsvermogen te trainen, zijn bijvoorbeeld joggen en fietsen. Bij mindere weersomstandigheden kan je beide oefeningen ook in een fitnesscentrum uitvoeren.

Een van de beste sporten om je op het skiën voor te bereiden, is schaatsen. Je traint er de spieren mee die je tijdens het skiën het meest gebruikt.

Oefeningen voor beenspieren

Fitnessoefeningen zijn goed om de spieren die je anders minder gebruikt sterker te maken. Zoals hierboven beschreven, zijn lopen en fietsen al deel van een ideale voorbereiding.

Om de spieren van je bovenbenen nog meer te versterken, zijn er specifieke oefeningen die je kan doen, zoals diep door de knieën buigen. Bij een andere goede oefening zit je met je rug tegen de muur en vormen je benen een hoek van 90°.

Wil je liever voorbereidingsoefeningen doen onder begeleiding? Dan kan je terecht bij verschillende fitnesscentra die een eigen skiprogramma aanbieden.

Leren stretchen

Beter voorkomen dan genezen: dat is ook zo voor spierkrampen en stramme spieren. Om die te vermijden, zijn stretchoefeningen ideaal. Zowel na een dag skiën als ’s morgens nog voor je de latten aanbindt, maakt stretchen een groot verschil. Je spieren worden er soepeler van.

Goed stretchen leer je best op voorhand. Een kinesist of een personal trainer in een fitnesscentrum of sportclub kan je leren hoe je die oefeningen het best doet.

Het is belangrijk om voor het stretchen de spieren al op te warmen. Dat kan bijvoorbeeld door wat te lopen of te fietsen.

Op tijd boeken

Naast de fysieke voorbereiding kan je ook met de praktische voorbereiding van je skivakantie niet vroeg genoeg beginnen. In het JOSK-reisprogramma kan je nu al je reis voorbereiden en boeken. Je kan al gaan skiën vanaf de herfstvakantie.

Family

Gezinnen

Focus op kids, skilessen en kinderanimatie.
Icon 4 stars hotel

Kwalitatieve hotels

Jarenlange samenwerking met zorgvuldig geselecteerde hotels.
Cabin

Themaweken

Georganiseerde reizen voor verschillende doelgroepen.
Icon Kids

Kidsacties

Kinderen reizen aan actieprijs in verschillende hotels.