Blog

Wat doe ik: ski’s huren of kopen?

Het dilemma is haast even oud als de sport zelf. Elke jaar opnieuw vragen talloze skiërs zich af of ze beter af zijn door ski’s te huren, dan wel te kopen. Helaas kan op die vraag geen sluitend antwoord gegeven worden. Het hangt af van jouw persoonlijke situatie, voorkeuren en skigewoontes. In de hoop de keuze voor jou toch een stuk makkelijker te maken, zetten we de belangrijkste voor- en nadelen op een rijtje

Skimateriaal: zelf kopen of huren ter plaatse?

Wie eigen materiaal heeft, moet dat op het vliegtuig, op de bus of in de dakkoffer van de wagen meenemen. Ski’s, skischoenen en skistokken, telkens weer is het een heel gedoe om het ter plaatse te krijgen. Als je met kinderen reist, moet jij je ook over hun materiaal ontfermen. Wie huurt, kent die beslommeringen niet. In de winkel nabij de piste huur je wat je nodig hebt. Helaas ben je daar nooit alleen. Het is een hectische boel die menig skiër instant zin geeft om rechtsomkeer te maken.

De nieuwste ski’s of het vertrouwde materiaal?

Wie skimateriaal huurt, moet het stellen met wat de winkel aanbiedt. Doorgaans zijn dat niet de nieuwste of meest hippe exemplaren. Je bent ook nooit de eerste die zijn voeten in die boots tracht te proppen. Menig skiër – al dan niet met meer zweterige voeten – leefde zich op de piste uit in wat jij net aangereikt kreeg. De trotse bezitters van eigen ski’s en bijbehorend materiaal kennen zulke taferelen niet. Zij weten met zekerheid dat enkel hun voeten eerder in de boots zaten die ze meebrachten. De kans is ook reëel dat zij materiaal bezitten dat veel nieuwer is, al gebeurt het net zo goed dat zij nog jaren rondlopen met ski’s die hun hipste periode al een hele poos achter de rug hebben.

Elk jaar huren of een eenmalige investering? 

Skimateriaal huren is niet goedkoop. Aan de kassa val je elk jaar opnieuw steil achterover. Voor dat bedrag ben je haast beter af met eigen ski’s, denk je dan. Wat je niet uit het oog mag verliezen, is het onderhoudswerk dat ski’s vragen. Ook dat kost je algauw enkele tientallen euro’s per seizoen. In jezelf denk je: voor dat bedrag doe ik het maar beter zelf. Maar je vergeet dat je de tijd noch de kennis hebt om jouw materiaal te onderhouden zoals nodig. Een bijkomende – zij het eenmalige kost – voor zij die de voorkeur geven aan eigen ski’s: een dakkoffer. Ook die aankoop betekent een heuse hap uit jouw budget.

De hamvraag: regelmatige of occasionele skiër?

Na heel wat wikken en wegen is deze vraag misschien wel de belangrijkste die je jezelf stellen moet: hoe vaak ga ik skiën? Een frequente skiër – méér dan twee weken per seizoen – die huurt, overweegt beter de aankoop van skimateriaal. In het bijzonder wanneer hij een nogal uitgesproken mening heeft over het type ski waaraan hij de voorkeur geeft. Het tegengestelde geldt voor de occasionele skiër. Hij maakt beter niet die forse investering, tenzij hij praktische bezwaren heeft tegen het huren van materiaal dat ook door anderen gebruikt wordt.

We kunnen nog uren doorgaan over kosten, trends en materiaalkeuzes. Maar in feite is dat allemaal bijzaak, want skiën is de mooiste sport ter wereld. Vergeet alle vragen, maak je hoofd leeg en geniet in je tocht naar beneden!

Tip: Wie zich voorneemt om skimateriaal aan te kopen, doet dat beter aan het einde van de winter of aan het begin van de herfst. In die periode worden vaak fikse kortingen gegeven op de collectie van het vorige seizoen. Om de prijs te drukken, kan je ook kiezen voor tweedehands skimateriaal of demospullen. Met een beetje geluk krijg je kwalitatief hoogstaande ski’s mee tegen een heel schappelijke prijs. Niet zelden is het – in het bijzonder wat betreft demomateriaal – slechts enkele keren gebruikt. 

Family

Gezinnen

Focus op kids, skilessen en kinderanimatie.
Icon 4 stars hotel

Kwalitatieve hotels

Jarenlange samenwerking met zorgvuldig geselecteerde hotels.
Cabin

Themaweken

Georganiseerde reizen voor verschillende doelgroepen.
Icon Kids

Kidsacties

Kinderen reizen aan actieprijs in verschillende hotels.