Blog

Ga je voor de eerste keer skiën? Volg deze tips

Een skivakantie is iets bijzonders. Wie ermee begint, heeft vaak voor altijd de smaak te pakken. Ben jij ook van plan om voor het eerst de stap in de sneeuw te wagen? Omdat een ski- of snowboardvakantie toch iets anders is dan een zomervakantie, geven we hier enkele praktische tips voor first-timers

1. Kies het juiste skigebied

Als je voor de eerste keer gaat skiën, kan je een beetje overdonderd zijn door het grote aanbod aan skigebieden. Zowel in Italië, Oostenrijk als Frankrijk zijn er zeer goede skigebieden te vinden voor beginners.

Denk voor je reserveert zeker na over wat je juist verwacht van je skivakantie. Is de après-ski voor jou belangrijk? Zijn faciliteiten voor kinderen belangrijk? Op basis daarvan kan je een selectie maken.

Kijk als beginnende skiër ook even na hoe de verhouding van groene en blauwe pistes (relatief gemakkelijk) is tot de rode en zwarte (en dus moeilijkere) pistes. Deze informatie vind je bij de algemene informatie per skigebied onder onze bestemmingen.

2. Bereid je fysiek voor

Skiën of snowboarden kan best intensief zijn, zeker als je het nog aan het leren bent. Je gebruikt immers spieren die je anders zelden gebruikt. Daarom is het aan te raden om je op voorhand al fysiek voor te bereiden op een skivakantie. Zo voorkom je stramme spieren en blessures op vakantie. Lees hier onze tips voor een fysieke voorbereiding.

3. Boek ski- of snowboardlessen

Als je voor de eerste keer gaat skiën of snowboarden, zijn lessen geen overbodige luxe. Je leert dan ineens de juiste techniek en vermijdt blessures of ongevallen. Bovendien hoef je zelf je weg niet te zoeken in het skigebied. Als je voor de eerste keer gaat,  is immers alles nieuw: zowel het skiën zelf als het gebied. Laat je dus op beide vlakken begeleiden. Bij JOSK worden de skilessen in het Nederlands gegeven. Kijk naar het reisprogramma voor reizen waarin (soms zelf gratis) skilessen worden aangeboden.

4. Kies de geschikte ski-uitrusting

Om comfortabel te skiën heb je enkele basisspullen nodig. Op het vlak van kleding zijn een skijas en –broek, handschoenen en een bril onmisbaar. Het gebruik van een helm is ook erg aan te raden, zowel voor beginners als gevorderden. Verder is het gebruik van speciale skisokken erg handig om comfortabel in je skischoenen te stappen.

Als onderkleding kiezen velen voor thermisch ondergoed. Dat is niet noodzakelijk, maar kan in de koudste maanden wel handig zijn. Kies in ieder geval voor (sportieve) kleren die gemakkelijk aanvoelen.

Skimateriaal bestaat uit schoenen, ski’s en stokken. Die kan je via JOSK ter plaatse huren in het wintersportgebied. Dat is handig omdat je ze gemakkelijk kan omruilen tijdens je vakantie indien ze niet gemakkelijk zitten.

Leer je snowboarden, dan bestaat je materiaal uit snowboardschoenen en een board. Als first-timer zorg je best voor pols- en kniebeschermers, omdat een beginner vaker op die lichaamsdelen valt.

5. Denk goed na over het vervoer

Er zijn verschillende manieren om ter plaatse te geraken. Rijd je graag met je eigen auto? Hou er dan wel rekening mee dat de omstandigheden op weg naar een skigebied soms extra aandacht vragen. Soms heb je sneeuwkettingen nodig. Als je door Duitsland rijdt, ben je dan weer verplicht winterbanden te hebben.

Velen kiezen er daarom voor om niet zelf te rijden. Je hebt dan de keuze tussen een busreis en een vliegreis. Beide hebben hun voordelen: met een bus word je ineens op je bestemming afgezet, terwijl je na een reis met het vliegtuig nog een bus moet nemen naar het skigebied. Voordeel is dan weer dat je met het vliegtuig minder lang onderweg bent.

Wil je rustig alle opties bekijken? Ga dan eens door onze uitgebreide informatie over de skibestemmingen van JOSK of bekijk het reisoverzicht.

Family

Gezinnen

Focus op kids, skilessen en kinderanimatie.
Icon 4 stars hotel

Kwalitatieve hotels

Jarenlange samenwerking met zorgvuldig geselecteerde hotels.
Cabin

Themaweken

Georganiseerde reizen voor verschillende doelgroepen.
Icon Kids

Kidsacties

Kinderen reizen aan actieprijs in verschillende hotels.