Blog

Deze skikleding heeft u zeker nodig

Is uw skivakantie al geboekt? Dan kan de voorbereiding beginnen. Om al in de sfeer te komen, kan u uw perfecte ski-outfit al bij elkaar zoeken. Wij helpen u op weg met een checklist van welke kleding u nodig hebt

Eerste laag: ski-ondergoed

Het kan bij momenten behoorlijk koud worden op zekere hoogte. Tijdens het skiën houdt u uw lichaam meestal wel warm door de inspanning. Maar als u stilzit in een zetellift, kan u het best koud krijgen. Daarom is ski-ondergoed een goede basis.

Er zijn verschillende soorten op de markt, voor verschillende budgetten. In de meeste sportwinkels die skigerief verkopen, is er heel wat keuze.

Ga in ieder geval voor thermisch ondergoed dat ademt. Zo vermijd u dat uw kleding nat blijft wanneer u zweet, waardoor u achteraf kou zou kunnen vatten. Onze tip: ski-ondergoed van merinowol houdt het lichaam goed warm, maar voert het zweet ook goed af.

Tweede en derde laag: ademende vest

Tussen thermisch ondergoed en een jas draagt u best minstens één laag kleding. In warmere periodes is die ene laag voldoende, maar in de koudste maanden draagt u best meerdere lagen over elkaar.

Het grote voordeel aan meerdere lagen is dat u meer warmte vasthoudt. Bovendien kan u doorheen de dag gemakkelijk een laag aan- of uittrekken wanneer u het te warm of te koud krijgt.

Kies zeker voor een warme vest van ademend materiaal, zodat uw kleding niet nat blijft wanneer je zweet.

Buitenlaag: skipak of jas en skibroek

De buitenste laag van de kleding moet bij het skiën vooral water- en winddicht zijn. De waterdichtheid van een ski-of snowboardjas kan  afgeleid worden uit de waterkolom. Die zou minstens 5.000mm moeten zijn.

Een ski- of snowboardjas is vaak zo opgebouwd dat die waterdichte laag gecombineerd wordt met een warme, isolerende binnenlaag. Sommige merken bieden deze binnen- en buitenjas apart aan.

Ook de skibroek moet zeker waterdicht zijn. Stel dat er sneeuw ligt op de stoeltjeslift, of dat u in de sneeuw valt, dan blijven uw benen toch droog.

Het is de laatste jaren wat minder in de mode, maar als alternatief voor de combinatie jas en skibroek kan u voor een  skipak kiezen. Dat biedt het voordeel dat er geen sneeuw onder de jas kan of in de broek blijft zitten als u valt.

Muts en sjaal

Vandaag de dag zijn er niet veel mutsen meer te zien op de skipiste. De reden: bijna iedereen draagt een helm. Maar zo’n helm is lang niet altijd even warm. Zeker in de koudste periodes is een extra (dunne)  muts die onder de helm past, aangeraden.

Om de hals, gezicht en neus te beschermen tegen de koude, doet u best een sjaal om. In skiwinkels vindt u vaak ‘ronde’ sjaals die over het hoofd getrokken worden en die volledig rond de nek passen. Ze kunnen omhoog getrokken worden tot de neus als het heel koud is.

Handschoenen

Draag altijd handschoenen tijdens het skiën of snowboarden. Ook als uw handen het niet echt koud hebben, houdt u ze best aan om uw handen te beschermen.

Een tip: wanten zijn nog warmer dan handschoenen, omdat de vingers elkaar warm houden.

Skisokken

Goede skisokken zijn heel belangrijk. Ze bepalen deels of uw skischoenen goed zitten. Er zijn speciale skisokken die isolerend werken en ademen. Kies zeker niet voor katoenen sokken: die houden het vocht vast, waardoor uw voeten het koud krijgen. Als u een volledige week gaat skiën, neem dan minstens 4 paar mee.

Ligt uw skivakantie nog niet vast? Kijk dan zeker eens in ons reisoverzicht!

Family

Gezinnen

Focus op kids, skilessen en kinderanimatie.
Icon 4 stars hotel

Kwalitatieve hotels

Jarenlange samenwerking met zorgvuldig geselecteerde hotels.
Cabin

Themaweken

Georganiseerde reizen voor verschillende doelgroepen.
Icon Kids

Kidsacties

Kinderen reizen aan actieprijs in verschillende hotels.